História oddielu karate TJ SAAG ŠAHY

 

Začiatky karate sa odvíjajú od r.1982, keď sa v októbri rozhodol odchovanec zvolenskej vetvy karate, Ing. Vojtech Hammersmidt, založiť krúžok záujemcov o toto bojové umenie.

Pri tréningoch mu aktívne pomáhali R.Huszár a J.Kondáč, neskôr L.Varga a V.Duló. Na prvý nábor sa prihlásilo okolo 70 nadšencov. Nakoľko išlo len o krúžok, činnosť sa sústreďovala na prípravu členov na zvyšovanie stupňa technickej vyspelosti. Nepravidelne sa zúčastňovali páskovania vo Zvolene u Ing. Čabouna, nie súťaží. V období medzi medzi r.1985-88 nastala stagnácia. Príčinouboli nevyhovujúce podmienky v telocvični gymnázia, neskôr malej telocvične ZŠ slovenskej, kde sa trénovalo raz týždenne. Tým upadal aj záujem cvičenscov o tento šport.

Zmena k lepšiemu nastala od roku 1988, keď sa založil oddiel karate pri TJ Slovan-Šahy. Zároveň sme získali možnosť trénovať v novej vyhovujúcej športovej hale mesta T18 na terajšej ulici F.Fegyvernekiho.

V roku 1989 po návrate Oskara Rusnáka, zo skúsenosťami z trnavského oddielu a po začlenení sa do Slovenského zväzu karate, sa začal upevňovať a napredovať oddielový život.

Pravidelnými nábormi sme získali asi 50 nových talentov. Tréningové cvičenia pre mládež viedli Ing.V.Hammersmidt, pre pokročilých vypomáhali L. a Z. Stranyákovci. Zúčastňovali sme sa ročne dvakrát páskovania karatistov, čím sa motivovala a stabilizovala členská základňa. Po čase sa v našich radoch objavili aj dievčatá. Všeobecne sa dá hovoriť o preklenutí prevratového a krízového obdobia a pre oddiel to znamenalo získanie lepších perspektív.

Za tri roky sa v oddiely vypestovali od žiakov počnúc cez dorastencov, juniorov až po seniorov pretekári, schopní reprezentovať od r.1982 novozaloženú TJ SAAG-Šahy, ktorej sme členmi . Je potešujúce, že na úrovni i celoslovenských súťaží nás dobre zastupovali, v konkurencii so silnými oddielmi, niekedy i z veľkomiest. Karatisti robia dobré meno nášmu mestu po Slovensku ako aj v zahraničí.

Oddielom karate, MÚ v Šahách a sponzormi je organizovaný turnaj o "HONTIANSKY POHÁR", ktorý je svojou úrovňou dôkazom dlhoročného snaženia zanietencov tohoto športu v našom meste.

O.Rusnák, Ing. V.Hammersmidt