HONTIANSKY POHÁR - 8.ROČNÍK

 

Špičkové karate v Šahách (článok z novín - Nové Pohronie)

Klub karate datuje svoj vznik v roku 1982, keď sa v októbri rozhodol odchovanec zvolenskej vetvy karate, Ing. Vojtech Hammersmidt, založiť krúžok záujemcov o toto bojové umenie. Pri tréningoch mu aktívne pomáhali R.
Huszár a J. Kondáč, neskôr L. Varga a V. Duló. Na prvý nábor sa prihlásilo okolo 70 nadšencov. Činnosť sa sústreďovala na prípravu členov na zvyšovanie stupňa technickej vyspelosti. V rokoch 1985-88 nastala stagnácia. Príčinou boli nevyhovujúce podmienky, čím upadal aj záujem cvičencov o tento šport. Zmena nastala od roku 1988, keď sa založil oddiel karate pri TJ Slovan Šahy. Zároveň začali trénovať v novej vyhovujúcej športovej hale mesta T18. Od roku 1989 po návrate Oskara Rusnáka z trnavského oddielu sa začal upevňovať a napredovať oddielový život. Pravidelnými nábormi získali asi 50 nových talentov. Tréningové cvičenia pre mládež viedli Ing. V. Hammersmidt, pre pokročilých vypomáhali L. a Z. Stranyákovci. Dvakrát ročne sa zúčastňovali páskovania karatistov, čím sa stabilizovala členská základňa. Po čase sa v klube objavili aj dievčatá. Pre oddiel to znamenalo získanie lepších perspektív. Za tri roky sa v oddieli vychovali mnohí pretekári, ktorí sú schopní reprezentovať novozaloženú TJ SAAG-Šahy. Je potešujúce, že ich účinkovanie i na celoslovenských súťažiach bolo veľmi uspokojivé. Karatisti robia Šahám dobré meno na Slovensku i v zahraničí.

Oddielom karate, MsÚ v Šahách a sponzormi je organizovaný turnaj o "HONTIANSKY POHÁR", ktorý je svojou úrovňou dôkazom dlhoročného snaženia zanietencov tohoto športu v Šahách. V doterajšej histórii Hontianskeho pohára sa domácemu oddielu darilo, keď dokázal celkovo 3-krát získať prvenstvo (v rokoch 1995, 1996, 2000) a 2-krát druhé miesto (v rokoch 1994 a 1998). Veľké bolo očakávanie i tento rok. Oprávnene. Vysokú športovú aj organizačnú úroveň potvrdila účasť 9 mužských tímov v Hontianskom pohári a 3 ženských tímov zo Slovenska i zo zahraničia v 2. ročníku memoriálu Ivany Péterovej. 

Po ľútych, ale čestných bojoch, za obrovského záujmu divákov, sa u mužov do záverečných bojov dostali favoriti - UMB B. Bystrica, SAAG Šahy a Rapid Bratislava. Po exhibícii ázijských umení poslali Bystričania i Šahania "s prehľadom" a s prehrou z tatami Bratislavčanov a mohli nastúpiť na súboj o konečné víťazstvo. Vysokoškolákom sa odveta za lanskú prehru vydarila. V stretnutí vysokej úrovne nenechali nikoho na pochybách, že v čase finále boli lepší. O povestný chlp, ale v každom stretnutí, predčili domácich a zaznamenali päť víťazstiev po sebe. Tie im zaručili, že o rok budú môcť Hontiansky pohár obhajovať.

V boji o Memoriál Ivany Péterovej sa na najvyšší stupeň víťazov postavilo Slovensko, na druhý Maďarsko a na tretí Rumunsko. Hlavný rozhodca Dr. Zbyňovský v záverečnom slove vyzdvihol nielen obetavú prácu O. Rusnáka a Ing. V. Hammerschmídta, ale i neoceniteľnú pomoc Mesta Šahy, Transpetrolu a pána J. Pétera. 

Hontiansky pohár - okrem iných - poctili svojou prítomnosťou minister vlády SR István Harna, vedúci Úradu vlády SR Tibor Tóth a technicko-investičný riaditeľ Transpetrolu Milan Gál. V sprievode primátora mesta Ernesta Zsolnaya, predsedu TJ SAAG Imricha Gála a Jozefa Pétera odovzdali ceny najlepším športovcom. Aj organizátori ocenili ich prínos spomienkovými plaketami vyrobenými v Paríži. Je nám cťou, že za viacročnú propagáciu podujatia spoločne s Novým Pohroním.

  

 

P. Braun, www.novepohronie.sk


 Propozície | Výsledky | Sponzori | 7.ročník HP